top of page

ŞARKILARIN YARDIMIYLA 

Çocuklarla birlikte yaşayan, özellikle zor zamanlarda onların yanında olan,

sevgili ebeveynler, aile bireyleri, öğretmenler, rehberler

 

Çocukların dünyalarına şefkatle, oyunla, anlayışla yaklaşan, müziğin yardımıyla kendini ifade edebileceği alanı zorlamadan açan, birlikte dinleyebileceğiniz şarkıları, ek çalışma fikirleriyle birlikte sizin için derledim.

 

Tüm şarkılar ayrıca “Kara” ve “Başka Dünya Yok” albümlerinde bulunuyor.

Yıkımdan etkilenmiş çocuklarımız için yazdığım yeni şarkılar da tekli olarak bulunuyor. 

 

Tüm çocuk şarkıların sözsüz playback’lerini (Karaoke) buradan ücretsiz indirebilirsiniz.

Ayrıca tüm şarkıların sözlerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Her geçen gün daha iyi olalım, yaralarımızı birlikte saralım. Sevgi ve dostlukla, Banu Kanıbelli

İçinde Duygular Olan, Duyguları İfade Etmeye Yardımcı Şarkılar

Camdan Balon

Korkularımıza hayal gücümüz (aktif simgeleştirme) ile etkide bulunmak üzerine

Bu şarkıda uçan bir dev balon hayal ederiz. Onu şişirirken, korktuğumuz her şeyi içine üfleriz. Kimsenin duyması bilmesi gerekmez, ama istersek paylaşabiliriz de. Sonra balonu uçururuz. Bizden çok uzağa, ışıkta kaybolduğunu düşleriz.

Bundan daha kapsamlı bir çalışmayı, 40 dk'lık bir etkinlik planı olarak ("Camdan Balon Uçuyor") aşağıda bulabilirsiniz. 

Image by Aaron Burden
  • YouTube
Image by Manfred Goetz
  • YouTube

Renkler / "Rengini Arayan Kar'a"

Renkler, hayatımızın her yerinde! Bu şarkıyı resim çalışmasına eşlikten başka, nefes çalışmasıyla birlikte sakinleşmek, rahatlamak amaçlı da kullanabiliriz. Çevremizdeki renkleri fark ederek başlayabiliriz.  Çembersek, sırayla, herkes üç renk gösterebilir. Sonra içimizden, en sevdiğimiz rengi seçeriz. Herkes ister gözleri yarı kapalı, ister açık, nefes alırken o sevdiği rengi içine çektiğini hayal eder. 3’e kadar sayarak nefesini alır, rengi tutar, o güzel renk tüm bedenine yayılır ve sonra 5’e kadar sayarak o rengi dışarı bırakır. Bıraktığı renkle birlikte bedenindeki tüm grilerin, siyahların çıktığını hayal eder. Hatta içindeki istemediği duygular bu renge yapışır, nefesle birlikte çıkar. Bir kez daha sevdiği rengi nefesiyle 3’e kadar sayarak içine çeker, 2’ye kadar sayarak tutar ve 5’e kadar sayarak bırakır. Bu renkli nefes çalışması birkaç kez (5) tekrarlanabilir.

 

Renkler şarkısıyla birlikte ya da sonrasında, resim çalışması gelebilir. Ya da

yine Renkler'den giden daha kapsamlı /1 saatlik bir etkinlik planı olarak;

"Rengini Arayan Kar'a"

Hepimizin farklı ve biricik olduğumuz, tüm canlıların yaşamlarının değerli ve birbirine bağlı olduğu, doğanın döngüsü üzerine

Kar'a Diyor ki

Hikaye, şarkılar eşliğinde duygularımızı konuşmak, paylaşmak, resimle anlatmak üzerine

İyilik ve macera dolu hikayesi ve şarkılarıyla bildiğimiz Kara bu şarkıda küçük dostlarına sesleniyor. “Nasıl hissediyorsun?”

“İnsan olmasam da anlarım duygulardan. Ben de bilirim, anlatmak zordur bazen. Yanında olmasam da, renklerle ulaş bana. Al bir boş kağıt ve istediğin gibi boya. Sonra as başucuna, haber ver kuşlarına, gelip görenler uçup anlatsınlar bana” diyor ve küçük dostlarını resim yapmaya davet ediyor.

 

Kara.jpeg
  • YouTube
Image by Rajshri Bharath KS
  • YouTube

"Sevinç, şaşkınlık, üzüntü, korku insan duygularımız. İnsan olmak böyle bir şey. Duygularımız bazen her şey. Onları anlatabiliriz, onları paylaşabiliriz, belki o zaman kolay olur her şey."

 

Bu şarkının öncesinde, bir çember olup, hangi duyguları yaşadığımızı paylaşabiliriz. Birbirimizin paylaşımlarını dinleriz. Birbirinden farklı duyguları hissetmenin doğal olduğunu kabul eder, bir başkasının duygusuna saygı gösteririz. Ortak duyguların sembolik resimlerini görebileceğimiz bir yere çizebiliriz. Duyguların yüz ifadelerini birlikte oyuncu bir şekilde mimikleyebiliriz. Bizim aracılığımızla konuşan bir oyuncak veya kukla bu paylaşımda bize yardımcı olabilir.

 

Hayvan dostlarımızda hangi duyguları görürüz?

Bu sabah hangi duyguyla uyandın? Şimdi nasıl hissediyorsun?

Hangi duyguları tanıyoruz?

Duygumuzu bedenimizde nerede hissediyoruz? 

Duyguları nasıl anlatırız?  (İnsanlar, hayvanlar, bitkiler?)

Duygularımızı ifade etmek nasıl hissettiriyor? (Sözle, resimle, müzikle, hareketle…)

Duygularımız

Image by Andrea Enríquez Cousiño
İyi Bir Anı .jpg
  • YouTube

İyi Bir Anı

Bu şarkının içindeki oyunda zihnin kapısı çalar, iyi bir anı çağırırız. Birkaç yavaş nefesle birlikte iyi anımızı karşılarız. Onda bize iyi gelen hislerle bir süre kalırız.

Bir günün sonunda, o gün içinden iyi bir anı çağırmak ve içindeki hisle birlikte ona neden olan her ne ve kim ise teşekkürle bırakmak. Belki bir gün öncesine giderek aynısını yapmak, belki bir hafta geriye… Birlikte dinlediğimiz, oynadığımız çocuk grubunun hassasiyetlerini unutmadan, güvenli hissettikçe daha eskiye gitmek de mümkün. Çocuklarla yapacağımız herhangi bir çalışmayı da, iyi bir anı ve içindeki iyi hisleri hatırlayarak sonlandırabiliriz*

(*Not: İyi bir anının hislerini hatırlayarak çalışmayı sonlandırmak Psikolog Nilüfer Devecigil’in “Depremden Etkilenen Çocuklarla Temas” eğitiminde verdiği uygulama fikirlerinden biridir. Kendisine, ekibine, bilgilerini cömertçe paylaşan sayısız uzman psikologa teşekkürlerimizle) 

Kabusyiyen / Uyku Ülkesi Yolcusu Kalmasın!

“Uyku halkının ülkesine gidiyoruz. Ülkenin kapılarından girmek için bir giriş şifresi var: Üç kere 'Hor Hor Tıss' deyince hepimiz uyumuş ve mışıl mışıl horlamaya başlamış olacağız. Ve Kabusyiyen'le tanışacağız. O kim mi? O, uyku ülkesindeki kötü rüyaları yiyen ve halkın mışıl mışıl uyumasını sağlayan iyi huylu tatlı bir canavar."

Michael Ende'nin "Rüyayiyen" kitabından uyarlanmış bir oyun için yapılmış bir şarkı. "Hor Hor Tıss"la kardeş şarkılar! 

Şimdi ikisi birlikte, hayal gücü (aktif simgeleştirme) ile korkularımıza etki etme üzerine çocuklarla yapabileceğimiz bir etkinliğin  parçası. 

Image by Annie Spratt

Korkularımıza hayal gücümüz (aktif simgeleştirme) ile etkide bulunmak üzerine

Image by Johnny Cohen
  • YouTube

Bakın Ağaç Konuşuyor

"Bakın Ağaç Konuşuyor" şarkısından yola çıkarak,  ağaçlarla tanışmak, doğayla ve birbirimizle bağlantı kurmak, güçlü yönlerimiz hatırlamak, öz değerin desteklendiği, tohumla birlikte umut ekmek üzerine, çocuklarla uygulayabileceğiniz bir etkinlik planı için aşağıdaki kutucuğu tıklamanız yeterli. 

Ağaçlarla tanışmak, doğayla ve birbirimizle bağlantı kurmak, güçlü yönlerimiz hatırlamak, öz değeri desteklemek, tohumla birlikte umut ekmek üzerine   

VE İÇİNDE DOĞA, İYİLİK, DOSTLUK OLAN ŞARKILARI

Onlarla anlaşırım, onlarla yaşarım!

Kara kapak.jpg

Bir çocuğun boyundaki, bir küçük ağaç konuşuyor. Acaba neler söylüyor?

  • YouTube
Kara ve ormandaki dostlari.jpg

MEVSİMLER

Mevsimler ve meşhur “ebe sende!” oyunu bu şarkının içinde ama uyuya kalıp da oyunu bırakınca olanlar öyküde!

HAYVANLAR BENİM DOSTUM

BAKIN AĞAÇ
KONUŞUYOR

  • YouTube
  • YouTube

İÇİNDE OYUN VE HAYALGÜCÜ OLAN ŞARKILAR 

Image by Wolfgang Hasselmann

BÜYÜK SOLUCAN YARIŞMASI

Solucanların yarışmasına gidiyoruz! En zor şekli yapan solucan yarışmanın birincisi. Ve tabii ki dinleyen çocuk için her seferinde, elini kaldırmadan el yazısıyla kendi ismini yazan solucan, yarışmanın birincisi!

  • YouTube
Image by Joyce Adams

BİR DİNAZORUM OLSAYDI

Bir dinazorla yaşamak, aynı evin içinde, acaba nasıl olurdu?

Image by Lena De Fanti

SİHİRLİ KUTU

Bu sihirli kutu içinde masal kahramanları var! Bildiğimiz masalların kahramanları. Bir masalın öncesinde dinleyebiliriz. Ya da dinledikten sonra kendi masalımızı yazar, o sihirli kutunun içine koyarız.

Image by Horology Hands

HOR HOR TISS

Bir uyku ülkesi var.

#HorHorTıss parolası!

İyi uykunun iyi ve sağlıklı bir şey olduğuna dair neşeli bir hatırlatma

  • YouTube
Image by Matthew Tkocz

MİYOP MİKROP

Miyop, yaramaz bir mikrop, temizlik konusunda kendisinden çok daha bilinçli bir çocukla baş edemiyor! Çünkü çocuk haklı!

  • YouTube
  • YouTube
  • YouTube
bottom of page